Nem minden virágból lesz gyümölcs - Omék 2013 kiállítás

avagy az, ami kezdetben jónak, szépnek ígérkezik, még nem biztos, hogy beváltja a hozzáfűzött reményeket


Július végén már hallani lehetett a rossz hírt, hogy a 2013-ra tervezett 20. Hortus Hungaricus kiállítás elmarad. A Hortus Hungaricus Nemzetközi Kertészeti Kiállítás hazánk legrangosabb, legjelentősebb kertészeti seregszemléje. Az évente ősszel megrendezett kiállítás méltán népszerű szakmai és látógatói körökben egyaránt. A nemzetközileg is elismert rendezvény neve a 19 év alatt olyan fogalmakkal vált eggyé, mint: szakmaiság, színvonal, tartalmas programok, értékes és érdekes szakmai előadások, fokozódó érdeklődés. 


A Szigetszentmiklóson, a Flóra Hungária területén rendezett kiállítás helyett az idei évben be kellett érni egy Hungexpós kiállítócsarnokkal. A 76. OMÉK (Országos Mzőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás) keretében a kertészeti ágazat a C pavilont vehette bírtokba. Ennek a pavilonnak egy jelentős részét a virágkötészeti versenyek alkotásai tölthették be. 


Kertészeti pavilon az OMÉK-on

Az OMÉK keretében 3 virágkötészeti versenyre is sor került.

Enteriőr berendezése virággal kategóriában nyolcan indultak. Érdekes volt látni az eltérő stílusokban készült térrendezéseket. A harsány, túl díszített tereken túl megjelent az egyszerű, már-már minimálnak nevezhető stílus is. Az első helyezést Erdei Gábor barokk berendezése érte el.

Erdei Gábor díjnyertes enteriőrje



A legszebb őszi csokrok versenyében neves mester virágkötők mellett frissen végzett virágkötők is résztvettek. A fődíjat itt is egy férfi, Kiss Attila alkotása nyerte el. 


Kiss Attila első helyezést érő alkotása



A harmadik versenyt a virágkötészetet oktató iskolák diákjai részére írták ki . A zsűri összetett kategóriában Kósa Nóra alkotásait találta a legszebbnek.

Kósa Nóra összetett díjas alkotásai


A diákok műveiről és a kertészeti kiállítás további érdekességeiről készített fotókért kattints ide.


Ha kiváncsi vagy arra, miért a férfiak a jobb virágkötők itt meg tudhatod.

Összességében elmondható, hogy nem volt rossz az idei kiállítás sem. A szervezők, a versenyzők igazán kitettek magukért, megpróbálták a legtöbbet kihozni a rendezvényből. Talán nem szentségtörés, ha elárulom, hogy én nagyon várom a jövő szeptembert, hogy újra nagyobb területen, a jól bevált virágkötészeti bemutatókkal színesítve örömködhessek a virágoknak.