Nem minden virágból lesz gyümölcs - Omék 2013 kiállítás

avagy az, ami kezdetben jónak, szépnek ígérkezik, még nem biztos, hogy beváltja a hozzáfűzött reményeket


Július végén már hallani lehetett a rossz hírt, hogy a 2013-ra tervezett 20. Hortus Hungaricus kiállítás elmarad. A Hortus Hungaricus Nemzetközi Kertészeti Kiállítás hazánk legrangosabb, legjelentősebb kertészeti seregszemléje. Az évente ősszel megrendezett kiállítás méltán népszerű szakmai és látógatói körökben egyaránt. A nemzetközileg is elismert rendezvény neve a 19 év alatt olyan fogalmakkal vált eggyé, mint: szakmaiság, színvonal, tartalmas programok, értékes és érdekes szakmai előadások, fokozódó érdeklődés. 


A Szigetszentmiklóson, a Flóra Hungária területén rendezett kiállítás helyett az idei évben be kellett érni egy Hungexpós kiállítócsarnokkal. A 76. OMÉK (Országos Mzőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás) keretében a kertészeti ágazat a C pavilont vehette bírtokba. Ennek a pavilonnak egy jelentős részét a virágkötészeti versenyek alkotásai tölthették be. 


Kertészeti pavilon az OMÉK-on

Az OMÉK keretében 3 virágkötészeti versenyre is sor került.

Enteriőr berendezése virággal kategóriában nyolcan indultak. Érdekes volt látni az eltérő stílusokban készült térrendezéseket. A harsány, túl díszített tereken túl megjelent az egyszerű, már-már minimálnak nevezhető stílus is. Az első helyezést Erdei Gábor barokk berendezése érte el.

Erdei Gábor díjnyertes enteriőrjeA legszebb őszi csokrok versenyében neves mester virágkötők mellett frissen végzett virágkötők is résztvettek. A fődíjat itt is egy férfi, Kiss Attila alkotása nyerte el. 


Kiss Attila első helyezést érő alkotásaA harmadik versenyt a virágkötészetet oktató iskolák diákjai részére írták ki . A zsűri összetett kategóriában Kósa Nóra alkotásait találta a legszebbnek.

Kósa Nóra összetett díjas alkotásai


A diákok műveiről és a kertészeti kiállítás további érdekességeiről készített fotókért kattints ide.


Ha kiváncsi vagy arra, miért a férfiak a jobb virágkötők itt meg tudhatod.

Összességében elmondható, hogy nem volt rossz az idei kiállítás sem. A szervezők, a versenyzők igazán kitettek magukért, megpróbálták a legtöbbet kihozni a rendezvényből. Talán nem szentségtörés, ha elárulom, hogy én nagyon várom a jövő szeptembert, hogy újra nagyobb területen, a jól bevált virágkötészeti bemutatókkal színesítve örömködhessek a virágoknak.