Nem minden virágból lesz gyümölcs - Őszi kertészeti kiállítás

avagy az, ami kezdetben jónak, szépnek ígérkezik, még nem biztos, hogy beváltja a hozzáfűzött reményeket

Évekkel ezelőtt különleges viszonyom volt az ősszel. Nem láttam, nem értékeltem igazán a szépségeit. Az elmúlással, a hideg, sötét, napfény mentes napok közeledtével azonosítottam. Aztán ez szép lassan megváltozott. Azt, hogy mi váltotta ki bennem a szemléletváltást, nem igazán tudom. Talán úgy fogalmazhatnék, hogy most már nem csak nézek, hanem látok is. Meglátom az apró szépségeket fűben, fában. Ma már mindegyik évszakot egyformán szeretem. 


Krizantém, az ősz virága


Az ősz elbűvölő színeivel ugyanúgy el tud varázsolni, mint a tavaszi virág nyílások színkavalkádja. Imádom a sárgában, narancssárgában, barnában, pirosban, lilában pompázó bokrokat, fákat. Imádom a ritkuló fák levelei között átszűrődő napsugarakat. Imádom ködös reggeleken a felkelő nap előtörni igyekvő fénysugarait. Imádom a hideg idővel is dacolva virító virágokat. Imádom, hogy a természet szépségeiből összeállított díszekkel egy csöppnyi természetet becsempészhetek a lakásba is. 

A természetjáráson túl nagyon szeretek kertészeti és virágkötészeti kiállításokra is járni, ahol inspirációkat meríthetek mások munkáiból. A Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Kara az idén már 18. alkalommal szervezte meg a szakképző intézmények tanulóinak Országos Ifjúsági Kegyeleti és Őszi Virágkötészeti Versenyét és szakmai találkozóját.

 
A díjnyertes kegyeleti koszorú

Az igazi napsütésés, vénasszonyok nyarához méltó idő jó alapot adott volt egy  kellemes őszi családi programhoz. A Budai Arborétum területén megrendezett vásáron  kerti és szobai növényeik széles skáláját kínálták. Vezetett túra keretében lehetőség volt az ország egyik leggazdagabb növényvilággal rendelkező arborétumának megtekintésére is. 

A Budai Arborétum 6,5 ha területe az egykori szőlőskertek helyén, a Gellért-hegy déli lábánál terül el. Az alföldi és a hegyvidéki klímakörzetek határán fekvő kertben 1640 fásszárú dísznövényfajt és -fajtát, több száz hagymás virágfajtát és csaknem 250-féle egyéb évelő dísznövényt találunk. Az arborétumot 1975 óta természetvédelmi területté nyílvánították. 

Az arborétum az egyetem bemutató kertje, így nem csoda, hogy csaknem minden olyan fásszárú és évelő lágyszárú faj és fajta fellelhető itt, ami hazánkban forgalomban van. Pár nagyon speciális igényű növény, így többek közt a Rhododendronok viszont nem élnek meg itt. 

Az arborétumban kutató munka, nemesítés és honosítás is folyik. A hazánkba újonnan beérkező fásszárú dísznövények többek között ebben az arborétumban kerülnek kipróbálásra. Kedvező tapasztalatok alapján innen indul a növények elszaporítása és szélesebb körű elterjesztése. A terület éghajlati és talaj-adottságai olyanok, hogy ha valamelyik növény itt jól érzi magát, az az ország bármely részén sikerrel telepíthető, még a nagyvárosok szennyezett levegőjét is elviseli. 






Ha az idén lemaradtál, akkor se izgulj, lesz jövő ősszel is. Sőt áprilisban várhatóan ismét megrendezik a Corvinus díszkert rendezvényt, ahol a tavasz első szépségeiben gyönyörködhetsz.