Elmehet a szépek közt - Ciklámen gondozása

avagy eléggé szép

Az egyik legelterjedtebb, legkedveltebb télen nyíló szobanövényünk a ciklámen. Sokan szeretik csodálatos színben pompázó virágai miatt. A fiatalok körében is trendinek számít, különösen a mini változatú, elérhető árú példányaik. A ciklámen lemondás, búcsúzás szimbolikus jelentéssel bír, de nyugodtan ajándékozhatjuk bárkinek bármilyen alkalomra, fehér színben akár férfiaknak is. Gondozásuk módját sokan nem ismerik és ezért félnek a tartásuktól. Arról pedig kevesen tudnak, hogy a ciklámen párásító tulajdonsága révén egészséget is hozhat a lakásba.

A téli fűtési szezon kezdetével a lakásban a levegő páratartalma jelentősen csökken. A száraz levegő irritálja a légutakat, fejfájást, a szem és a bőr kiszáradását okozhatja. A ciklámen azon túl, hogy neki is párás levegőre van szüksége, természetes módon növeli a helyiség  páratartalmát.

Ciklámen


Ha a helyiség páratartalma túl alacsony, akkor izzadni kezd a ciklámen, a levelek gázcsere-nyílásain keresztül nedvességet bocsájt ki. Minél szárazabb a levegő, annál több nedvességet termel a ciklámen, annál több gyógyhatás várható tőle. Színpompás virágaival, tarka leveleivel otthonossá teszi a lakást, szinte tavaszi hangulatot teremt az egyhangú, sötétebb napokon. Ezzel a ciklámen fizikai és mentális egészséget varázsol otthonunkba.


A ciklámen Kis-Ázsiából származik, de a Földközi tenger környékén is előfordul. A ciklámen főként az erdős és a hegyvidéki területeken található meg. Száraz talajon, a naptól védve nő. Hazánkban az Alpokalján találkozhatunk az őshonos erdei ciklámennel. Dekoratív kékes-zöld foltos levelei és fehér, rózsaszín vagy lila virága miatt kedvelt kerti dísznövény. A Soproni hegységben vadon élő példányai védettek. 


Erdei ciklámen Forrás: Novenyhatarozo.info

A ciklámennek lapos gumója van, aminek alján helyezkednek el a gyökerek. Sötétzöld, szívalakú leveleit szürkés rajzolat díszíti. Kecses, bókoló virágai a levelek fölé magasodnak. A fehér, a rózsaszín, a lila és a piros sokféle árnyalatában, sőt még tarkán is nyílnak. Egyes fajtáknál a virágok a szélei fodrosak. Világos, hűvös, 12-16 fokos helyen hónapokig megtartja virágait. 

Ciklámen

A világos, de napsütéstől védett helyet kedveli. Északi ablakokban jól érzi magát, mert ott nem süti a nap és hűvösebb a levegő is. A földjét mindig tartsuk nedvesen, de a gumóját közvetlenül ne érje víz. A párás levegőt kedveli, ezért a lepkeorchideához hasonlóan a cikláment is érdemes kavicságyon tartani.   
 
Elvirágzás után hagyjuk pihenni. Ne öntözzük, hogy a gumó teljesen lekopaszodjon és nyugalmi állapotba kerüljön. Júniusban aztán ültessük át enyhén savanyú földkeverékbe és kezdjük el a rendszeres öntözést.
 
Ciklámen
A gondos ápolásnak hónapok múlva ismét gazdag virágzás lesz a jutalma.

Ünnepi díszek fontos kiegészítője lehet a ciklámen akár egy feldíszített cserépben, akár a levágott virágfejek kompozícióba helyezésével.

Ünnepi dísz ciklámennel és Callunával

A Ciklámen magyar eredetű, anyakönyvezhető női név is, november 26.-án és december 4.-én ünneplik névnapjukat.