Elmehet a szépek közt - Lepkeorchidea gondozása

avagy eléggé szép

A kis orchidea kalauzos bejegyzésembem igértem, hogy gyakorlati tanácsokat is adok majd az orchideák gondozásához.

Otthoni tartásra leginkább a lepke vagy más néven pilleorchideát (Phalaenopsis) ajánlom, mert legnagyobb sikerélményre ennél a fajtánál számíthatunk. A rövid, tömör ovális levelekkel rendelkező növény hosszú szárakon hozza fürtökben csüngő lepke formájú virágait. Epifita növény, azaz természetes környzetében ligetes erdőkben, félárnyékos helyen, fán él.


Lepkeorchidea, Pilleorchidea, Phalaenopsis


A nemesítéseknek köszönhetően a kereskedelemben kapható orchideák jól alkalmazkodnak a szobai klímához, kis odafigyeléssel otthon is tarthatók, újbóli virágzására bírhatók. 
A bimbó megjelenése után 3 hónappal nyílik ki az első virág. Nagyon hálás növény, akár 5-6 hónapig is virágzik. A fővirágszár után az alvógyökerekből is képződhet virágszár. Elvirágzás után a virágszárakat vágjuk le, ezzel újabb virágzásra serkentjük. A másodvirágok általában kisebbek, de ugyanolyan szépek. Ha elmarad az újabb virágzás, azt többnyire tápanyag hiány okozza.  

A légzőgyökerei gyakran kifelé állnak, ezeket sosem szabad eltávolítani, vagy visszakényszeríteni a cserépbe. 

A tűzőnaptól védve, de világos helyen tároljuk. 


Lepkeorchidea, Pilleorchidea, Phalaenopsis
 
Hetente kétszer - háromszor egy órás alulról történő felszivatással öntözzük. Célszerű esővizet, lágyvizet vagy szénsavmentes ásványvizet használni, amibe kéthetente orchidea tápoldatot is ajánlott tenni. A cserép talaja mindig legyen nyirkos. 

Nagyon páraigényes. Száraz levegőjű lakásban páraigényét vízzel telt tálcában vagy akváriumban tartva kell pótolni. készülékkel. Ha nem csak 1-2 orchideánk van célszerű párásító készüléket is beszerezni. Nem célszerű kaspóban tárolni, mert a gyökereknek is szükségük van fényre. Manapság már kaphatók átlátszó orchidea kaspók is, de a megfelelő pára biztosítása miatt inkább a tálcás megoldást javaslom. 

A tálca aljára mosott kavicsot vagy agyag granulátumot célszerű helyezni, de egy összetört virágcserép darabjai is kiválóak.  Néhány centi magasan öntsük fel vízzel a tálcát és erre helyezzük a cserepet. Nagyon fontos, hogy a cserép alja ne érjen be a vízbe, mert az a gyökerek rothadásához vezet. Naponkénti permezetéssel is segíthetjük a párásítást, de ezt se vigyük túlzásba, mert a leveleken megálló víz hatására rothadási folyamat indulhat el. 


Lepkeorchidea, Pilleorchidea, Phalaenopsis

A lepkeorchideát semmiképp nem szabad virágföldbe ültetni. 2-3 évente elégséges a talaját cserélni, de csak és kizárólag speciális orchidea földet szabad használni. Az orchidea földkeverék 1/3 rész tőzeg, 1/3 rész fenyőkéreg és 1/3 rész hungarocell golyócskák, ezek biztosítják a jó vízáteresztő képességet. Fontos, hogy az új cserép csak egy picivel legyen nagyobb az előzőnél, mert egyébként csak a gyökerek fejlődnek, maga a növény nem.

Szaporítása csak laboratóriumi körülmények között lehetséges, ne is kisérletezz vele.

A lepkeorchidea lényegesen több törődést kíván, mint egy átlagos szobanövény, de érdemes próbálkozni vele. Hosszan nyíló, gyönyörű virágokkal hálálja meg a gondoskodást. Érdemes több féle színűt beszerezni, mert ez egyik szín kiemeli a másikat.


Lepkeorchidea, Pilleorchidea, Phalaenopsis

Sok sikert és örömöt kívánok az orchideáidhoz!

További orchidea képeket ide kattintva találsz a Facebookon.