Elmehet a szépek közt - Karácsonyi kaktusz gondozása

avagy eléggé szép

Karácsonyhoz közeledve a mikulásvirág után ne feledkezzünk meg a szezon másik kedvencéről, az ünnepet már a nevében is magában hordó karácsonyi kaktuszról. Csüngő, levélszerű szárai végén fehér, rózsaszín, piros vagy lila virágok ékeskednek. 


Karácsonyi kaktusz


A karácsonyi kaktusz az átlagosnál kicsit kisebb hőmérsékleten, 13-20 fokban, világos, szórt fényű helyen érzi jól magát. A brazíliai esőerdőkből származó növény imádja a páradús levegőt, meghálálja a kavicságon tartást és az időnkénti permetezést. 


Karácsonyi kaktusz

Ha szeretnénk, hogy minden évben virágozzon, akkor az elvirágzás után érdemes egy kicsit pihentetni. Ilyenkor a 10-15 fokos hőmérséklet és kevés öntözés ideális számára. Májustól szeptemberig kitehetjük a kertbe vagy a teraszra árnyékos, hűvös, szellős helyre. A tűző napfénytől óvni kell, mert az kárt tehet a növényben. 

Dugványozással szaporíthatjuk. Egy több tagból álló szárrészt válasszunk le és ültetés előtt hagyjuk pár napig száradni.


Karácsonyi kaktusz

Szeptemberben ajánlatos bevinni, de hűvös helyre helyezni és szárazon tartani, amíg a bimbók kifejlődnek. A bimbók novemberi megjelenésekor kezdjük el növelni a hőmérsékletet és adjunk neki egyre több vizet. A virágzás alatt rendszeres öntözést igényel. 


Karácsonyi kaktusz