Hamar hamvas, késő kedves - 10 + 1 környezetvédő ötlet a fenyőfa helyettesítésére

avagy olykor időjártával éppen azt szeretjük meg, ami eleinte nem volt kedvünkre való

A vágott fenyők és a földlabdás fenyők méltatásakor ígértem, hogy az igazi környezetvédők és a fenyő mellet egyéb díszekre is vágyók kedvéért is mutatok pár ötletet az igazi karácsonyi hangulat megteremtéséhez. Igyekeztem házilag is elkészíthető, egyszerű és egyben nagyszerű dekorációkat válogatni. Olyanokat, amiket bárki, akár a gyerekekkel együtt otthon, sajátkezűleg is meg tud valósítani. 
1. Műfenyő 
Első helyen mi más állhatna, mint a szinte minden méretben, színben és rengeteg minőségben kapható, méltán népszerű műfenyő.  Minél gazdagabban díszíted fel, annál kevésbé látszik, hogy nem igazi fáról van szó. Különösen igaz ez a zöld színű fákra és azokból is drágább fajtákra.

Bevállalósaknak bármilyen színben:
 
műfenyők


Egy kicsit visszafogottabban:


Műfenyők

2. Termésekből készített fenyőkép
Ennek elkészítésével bárki megpróbálkozhat, csak termések,,fűszerek, ragasztó pisztoly és egy kis fantázia kell hozzá. Nosza elő a fahéjat, csillagánizst, diót, mogyorót és minden földi jót és indulhat is a ragasztgatás.


Termésekből készített fenyőkép
Egyszerű zöld filcanyagból is kivághatsz egy fenyőfa alakot, amit kedved szerint díszíthetsz. Zsebeket is varrhatsz rá, amibe apró ajándékok is elrejthetők.

Drótból is formálhatsz fenyőalapot, amit kreativitásod függvényében dekorálhatsz tovább.  


3. Grincsfa
Az idei évben nagy sláger a virágboltokban a grincsfa.  A grincsfa örökzöldekből,  főleg zanótból készített stilizált karácsonyfa. Ennek házi elkészítése azért nem olyan egyszerű már csak azért sem, mert a hozzávaló zanótot beszerzése is elég nagy kihívást jelent. 


Grincsfa - Főnix virág, Szolnok

4. Égőkkel díszített fali karácsonyfa dísz 
Egy kedves ismerősöm, Pongrácz Gábor (Pongi) karácsonyi ablakdísze a szakszerű leírással:
"Erdőben a bozótosban kivágtam egy nagyobb ágat, felfűrészeltem kis pocket fűrésszel (Bahco Laplander) 50-20cm-es darabokra, lehántoltam. 2mm-es fúróval a végeken keresztbe átfúrtam, ment bele 1mm-es fekete viaszos bőrvarró cérna - ez van nekem itthon -, vettem egy 4m hosszú 50db-os színes beltéri led sort (vigyázat, a legtöbb villog!). Tettem rá 6db tobozt, vesszőből hajtott csillagot, bogyókat... Ennyi!"

Égőkkel díszített fali karácsonyfa dísz

5. Szobafenyő vagy cukorsüveg fenyő feldíszítése
A feldíszített szobafenyő is kiválóan alkalmas a karácsonyi hangulat megteremtésére. A szobafenyő ágai nagyon gyengék, ezért fontos, hogy könnyű díszekkel dekoráljuk. Kiválóan alkalmasak a szalma-, vagy papírdíszek. Előző munkahelyemen éveken keresztül díszítettük a szobafenyőt. Már december elején rákerültek az évről-évre szaporodó díszek. A betérő gyerekek imádták, hogy otthon még nem volt karácsonyfa, nálunk pedig már meg lehetett csodálni. Mindig élvezettel rajzoltak, ragasztottak, helyezték el az újabb papír kincseket a fára!





6. Fenyőág feldíszítése
Pár fenyőágból is megpróbálhatunk fenyő formát kialakítani és azt ízlés szerint felcicomázni. Itt én egy nagy befőttes üveget alufóliával vontam be. A fenyőágakat így vízbe tudtam helyezni és már csak a feldíszítés volt hátra. Elegendő néhány kisebb, alsó ágat levágnunk a fáról, de virágboltokban vagy a  fenyőfa árusoknál is beszerezhetjük.


Feldíszített fenyőágak

7. Fenyőtobozból karácsonyfa
Nagyméretű fenyőtobozra gyöngyöket ragasztva mini karácsonyfa illúzióját kelthetjük. Itt én a toboz aranyfestékkel beszórtam, hogy még csillogóbb legyen a végeredmény.  

Fenyőtobozból karácsonyfa

8. Kúp alap feldíszítése
Bármilyen kúp alapot feldíszítve stílizált karácsonyfát kapunk. A kúpot akár akár termésekkel, akár különböző színű és méretű gömbökkel is teleragaszthatjuk.

Kék színben az alap elfedésével:




Aranyban, a kúp alap megmutatásával:





9. Karácsonyi életkép készítése faágakból
Formás asztali díszt állíthatunk össze például szalmából, terményekből vagy más természetes anyagokból is. Készülhet akár betlehemi, angyalkás, vagy állatkás életkép egy szép tálra vagy vessző alapra. Tetszés szerint természet közeli színekbe vagy csilli-villi ruhába öltöztethetjük. A gyerekek különösen imádni fogják.


Noémi virág, Bicske

9. Süss karácsonyfát!
Süthetsz karácsonyfát mézeskalácsból vagy készíthetsz karácsonyfa alakú kuglófot, esetleg tortát. Színes gyöngyökkel bevonva látványos édességet kapsz.


10. + 1 Ünnepeljetek a kertben!
Akár egy kerti partit is szervezhetsz karácsonyra. A színes lámpákkal, égőkkel feldíszített kertben jól felöltözve, gázkályhákkal rásegítve, meleg takarókkal beburkolózva, forró italokat, például forralt bort vagy grogot kortyolgatva isteni hangulatot teremthettek. Ha a partit nem is vállaljátok be, a kertben lévő fenyő feldíszítése szinte kötelező, főleg a kis gyermekes családoknál. Biztos lehetsz benne, hogy a szomszédok, a járókelők dicsérő pillantásai sem fognak elmaradni. 


Karácsonyfa a kertben

A lakásnak sem kell karácsonyi illatok nélkül maradnia. Nagyon jó természetes illatosító a radíátorra helyezett fenyőág és narancskarika.