Elmehet a szépek közt - Clívia gondozása

avagy eléggé szép


A napokban a Virágutazó Facebook oldalon kaptam egy kérdést. A kedves olvasó egy virág nevét szerette volna megtudni fénykép alapján. A Spanyolországban készült fotón a kérdező gyönyörű lánya szerepelt szép narancssárga virágok között. Nem volt nehéz dolgom a válaszadással, hisz egy nálunk is ismert, nagyanyáink kedvencének számító virágról, a clíviáról, botanikai nevén a Clivia miniataról volt szó.

Clívia

A kafferliliomnak vagy narancsliliomnak is nevezett narancssárga virágú clívia méltánytalanul ment ki a divatból. A tavasszal élénk színben pompázó virágain túl a fényes, zöld levelei egész évben szerethetővé teszik. Napjainkban az újdonságnak számító citromsárga változata igazi kuriózum, nálunk ritkán kapható.  

Sárga clívia
Forrás: http://www.pinterest.com/pin/472385448386824802/


Őshazája Dél-Afrika, Európában a XIX. század közepén a skót Charlotte Clive kezdte el termeszteni, róla kapta a nevét is.

világos, szórt fény kedveli, csak reggel és este érheti közvetlen napsütés, az átlagos páratartalom megfelelő számára. Az első virágzásra akár több évet is várhatunk. Az első virágzás után megfelelő gondozás mellett viszont akár minden évben virágozhat. A virágok a levelek közül emelkednek ki egy tőkocsányon. A kocsány megjelenésétől kb. 3 hétre virágzik ki teljesen, ekkor jelenik meg a csúcsán a 10-20 illatos, harang formájú virág . A már virágzó növényt nem szabad mozgatni, mert lehullajtja a virágait.



Clívia


A virágzás feltétele, hogy a nyáron a növényt a szabadban, árnyékos helyen tartsuk egészen az ősz végéig. Jó, ha az októberi hideg esték még kint érik. Télen is viszonylag hideg helyet igényel, legjobb a 10 fok körüli hőmérséklet. A pihenő időszakban locsolni, sem igen kell, szinte száraz lehet a földje. A virágok megjelenésétől egészen őszig tartsuk mindig nedvesen a földjét.




Clívia



Egyetlen negatív szól, a clívia mellet, még hozzá az, hogy minden része mérgező. Gondolom senkinek sem eszébe megenni, átültetésnél célszerű kesztyűt használni. Két-három évente elegendő átültetni. A megjelenő kis sarjakat nyugodtan le lehet választani és elültetni. Innentől már a körültekintő ápolás kell és sok türelem az első virágok megjelenéséig.