Elmehet a szépek közt - Krókusz, sáfrány

avagy eléggé szép


Megdöbbenve tapasztaltam, hogy a tavasz egy kedves, színes  hirnökéről, a krókuszról vagy másnéven a sáfrányról még nem írtam. Azért is meglepő számomra, mert a február nekem elképzelhetetlen krókusz nélkül. Sosem bízom az időjárás szeszélyeire, hogy kinyílik-e februárban kint a kertben. Minden évben igyekszem új kis hagymákat beszerezni és lakásban virágoztatni, így biztos, hogy nyílik már februárban.

Krókusz, sáfrány


A kis hagymás évelő növény Délkelet-Európából és Kis-Ázsiából származik. Hazánkban is léteznek vadon élő fajai, de azok védettek  A krókusz az egyik legkorábban nyíló kerti virág. Márciusban már be is fejeződik a virágzása és újabb egy évet kell várni az újabb virágokra. 


Krókusz, sáfrány


Igen apró termetű, 5-10 centinél nem nő magasabbra. Keskeny, fűszerű levelei vannak, amik a virágzás után nem sokkal elszáradnak. A hagymákat nem kell kivenni a földből, bent is maradhatnak. 

Krókusz, sáfrány


Krókusz, sáfrány


Krókusz, sáfrány


Rengeteg fajtája és színváltozata létezik. Találkozhatunk kék, lila, sárga, bíbor, rózsaszín és fehér színben pompázókkal és cirmos virágúakkal is.    


Krókusz, sáfrány


Maggal és sarjhagymákkal is szaporítható. Sziklakertbe, virágszegélyekbe, cserjék, örökzöldek alá vagy akár gyepbe is ültethető. Iskolás növény, vagyis szeptember-októberben kell elültetni a hagymákat 6-8 centi mélyen, 10 cm-es tőtávolságra. 


Krókusz, sáfrány


Ideális választás balkonádára is, akár cserépbe, akár virágládába. Első évben célszerű a lakásban előneveltetni februárban és csak később kirakni az erkélyre. 


Krókusz, sáfrány


Nagyon igénytelen kis növény. Napon és árnyékban egyaránt jól érzi magát, nem túl vízigényes. Szinte minden típusú talajban megél.

Krókusz, sáfrány

A sáfrány egyben a világ legdrágább fűszere, amit a bibékből nyernek és szálas vagy poralakban használnak. Voltak olyan korszakok, amikor drágább volt az aranynál. A nemesített kerti sáfrányok nem alkalmasak fűszerként. Az úgynevezett jóféle sáfrány (Crocus sativus) bibéje vörösesbarna, aromás illatú, kesernyés ízű az ételt aranysárga színre festi. Drágasága miatt gyakran a sáfrányos szeklícét használnak helyette, ami színezésre ugyan olyan jó, de az íze egyáltalán nem hasonlít a sáfrányéhoz. A spanyolok nemzeti ételének a peallának is a sáfrány adja a jellegzetes sárga színét.


Krókusz, sáfrány

A sáfrányt sok helyen természetes afrodiziákumként tartják nyilván. A monda szerint, amikor Zeusz Hérával tartotta menyegzőjét, sáfrány nőtt az ágyuk körül és még a főisten is megittasult az illattól. 


Krocetin nevű anyaga koleszterincsökkentő, ezért hatásosan használható a szívinfarktus megelőzőséében.