Elmehet a szépek közt - Rúzsvirág gondozása

avagy eléggé szép


A házasság hetében és a Valentin-naphoz közeledve  egy aranyos kis piros virágot hoztam bemutatásra. A rúzsvirág, vagy csüngő szégyenlős virág (Aeschynanthus radicans) eredeti élőhelye Délkelet-Ázsia, ilyenkor viszont nálunk is sok helyen árulják. A gondozása egy kis odafigyelést igényel, a virágai hőingadozásra vagy nem megfelelő öntözés hatására hamar lehullhatnak.


Rúzsvirág, azaz csüngő szégyenlős virág



A mélyzöld húsos levelekkel és élénk vörös vagy ritkábban narancsszínű trombita formájú virágokkal ékeskedő növény őshazájában a akár a 80-as centis magasságot is elérheti. Fagyérzékeny növény, csak szobában nevelhető. Szereti a meleget és a páradús levegőt. Világos, de nem napsütéses helyet igényel. Télen se tartsuk 15 fok alatt, leginkább a 20 fok feletti hőmérsékletet kedveli. 

Tavasztól őszig bőséges, télen mérsékelt öntözést kíván. Mutatós virágai állandóan nedves talaj és magas páratartalom mellett a hajtások csúcsán jelennek meg tavasszal. Ha a talaja kiszárad vagy nagy a hőingadozás, rögtön lehullajtja bimbóit. Meghálálja a páradús levegőt, legjobb kavicságyra állítani és időnként permetezni. A virágzás idején azonban semmiképp nem szabad permetezni.  

Elvirágzás után érdemes visszavágni a szárait. Nyár végén érdemes hajtásdugványos vagy bujtatásos szaporításával próbálkozni. Elegendő 2-3 évente, tavasszal átültetni laza tőzeges virágföldbe.  


Rúzsvirág, azaz csüngő szégyenlős virág
Forrás: Pinterest


A rúzsvirág nagyon érzékeny a hidegre és a helyváltoztatásra is, azért különösen fontos, hogy a vásárláskor megfelelően becsomagolva szállítsuk.

Ajánlom figyelmedbe a csók virágot, és titán buzogányt, az óriás büdös kontyvirágot, aminek latin neve lefordítva óriási torz péniszt jelent.