Elmehet a szépek közt - Árvácska gondozása

avagy eléggé szép


A kerti árvácska a tavaszi és őszi kertek, virágágyások, sírok és balkonok bájos, kedves színfoltja.  Az árvácska az ibolya nemzetség tagja, tehát az ibolya közvetlen rokona. Míg az ibolya évelő, addig az árvácska kétnyári növény. Az általánosan ismert kerti árvácskán túl létezik apró virágú változata is, a sarkantyús árvácska, aminek a virága alig nagyobb az ibolyáénál. Míg az ibolya csak lila, fehér és sárga színben érhető el, az árvácskát a nemesítéseknek köszönhető szinte minden színben megtaláljuk


Árvácska


Az árvácska hazája Európa, nálunk is őshonos. Olcsósága miatt igen kedvelt növény. Tavasszal és ősszel 10-15 cm-es tőtávolságra érdemes ültetni, mert bokrosodik. A napos és a félárnyékos helyet kedveli és rendszeres öntözést igényel. Tápoldatozni 2-3 hetente szükséges, az elnyílt virágokat tanácsos eltávolítani. 

Árvácska

Megfelelő takarással a szabadban átteleltethetők. Az ősszel vásárolt virágokat évek óta a balkonon takarás nélkül teleltem és szinte egész télen virágoznak. Amikor kisüt a nap, szépen kinyitják virágaikat. 

Árvácska télen

Magvetéssel is szaporítható. Tavaszi virágoztatáshoz nyárvégén kell elvetni a magokat és félárnyékban nevelni. A kis magoncokat egyesével kell cserépbe ültetni.

Árvácska

Különböző színű árvácskák összeültetésével is pompás tál, virágágyás alakítható ki. Még nagyszerűbb hatást érhetünk el, ha tavaszi hagymásokkal, tulipánnal, nárcisszal, jácinttal vagy fürtös gyöngyikével társítjuk. 


Árvácska

Az árvácska levelei és virágai is ehetőek. Kissé fanyar, enyhe mentolos aromával rendelkezik. Salátákban, kandírozva vagy akár palacsinta tésztában is fogyasztható. Jégkocka tartóba téve pedig mutatós koktélba való jeget készíthetünk belőlük. 



Árvácskás palacsinta
Forrás: Facebook

Az árvácska olcsó, hálás, egyszerűen nevelhető növény. Bátran ajánlom kezdő kertészkedőknek is.