Amilyen rózsát szakítottál, olyat szagolsz - A gyógyító rózsa

avagy ki milyen feleséget választott magának, olyan házaséletet él

A Kelet-Ázsiában és Európában őshonos rózsák már az ókori görög és római kultúrákban fontos szerepet játszottak. A császárok, a szerelemesek, a csatába igyekvők mind a rózsakoszorút hordtak. A középkori lovagi történetekben,  a romantikus lány regényekben rendszeresen felbukkannak. Vallásos történetekben is gyakran találkozunk velük, elég csak Árpád-házi Szent Árpád-házi Szent Erzsébetre gondolni, kinek kötényében a szegényeknek szánt elemózsia is rózsává változott. A Kisherceg ártatlansággal, nagy gonddal és sok szeretettel ápolt rózsája a ma emberének üzen hitről, szeretetről, reményről. 



A rózsa fontos szerepet játszik jelkép rendszerünkben, Szerelemmel, szeretettel, pozitív érzelmekkel társítjuk. Csodáljuk szépségét, magunkba szívjuk bódító illatát, testünket, lelkünket gyógyítjuk vele. Akárcsak a többi gyógynövényként is használt virág antibakteriális, gyulladásgátló és vérzéscsillapító hatású.  

A rózsa ehető virág, illatos fajtáiból kitűnő üdítőital készíthető, de láttam már rózsa sziromból készült fagylaltot is. A rózsalekvár nyugtató, feszültség oldó szerként is ismert.   




Illóolaját az aromaterápiában légúti megbetegedéseknél alkalmazzák, de kedvező hatású a szorongásra és rossz közérzetre, változó kedélyállapotra is.  

A friss szirmokból rózsavíz vagy erősebb formában rózsaeszencia is készülhet. Az eszenciát borogatásra, menstruációs problémákra, szédülésre, fej- és torokfájásra, valamint depresszióra alkalmazhatjuk.

Kitűnő illatosító potpuri alapanyag. Legjobb kora délután, napfényes időben leszedni a szirmokat, mert az illóolaj koncentráció ilyenkor a legmagasabb. Hűvös, száraz helyen, újságpapírral letakarva szárítsuk, így őrzi meg leginkább az illatanyagait. Tovább fokozhatjuk még az illatélményt, ha a rózsaszirmok közé illatos fűszernövényeket, pl. mentát, levendulát keverünk.




Találtam egy részletes, képes cikket a rózsavíz készítéséről, egyelőre még nem próbáltam, de ami késik, nem múlik. Ha kipróbálod, légyszíves írd meg tapasztalataidat.

Rózsavíz készítése a hobbikert oldalán.

Ha kipróbálod, légyszíves írd meg tapasztalataidat, nagyon kíváncsi vagyok rá.