Tulipánosztással indult a szezon Hollandiában

Ahogy évek óta mindig, tegnap is tulipánosztással indították a szezont Hollandiában. Amszterdam főterén, a Dam téren 200.000 szál gyökeres tulipánt helyeztek el, majd osztottak szét a nagyszámú érdeklődő között.




A tulipántermesztés fellegvárának számító Hollandiába csak a középkorban jutott el a legkedveltebb tavaszi hagymás növény. A Perzsiában őshonos növényből a törökök kerti fajtákat nemesítettek, amiknek ára a XVI. században még vetekedett az aranyéval. Ma több száz fajtát különböztünk meg és állandóan újabb és újabb fajtákat nemesítenek. Az új fajtákat többnyire híres emberekről, művészekről nevezik el. Találkozhatsz többek közt Rembrandt, Van GoghPaul McCartney, sőt Horn Gyula nevét viselő tulipánokkal is. 
  






A világon évente eladott 2 milliárd szál tulipán nagy része innen származik és azAelsmeeri virágtőzsdén keresztül jut el a világ minden pontjára. A hollandok nemcsak termelik a virágokat, de nagy virágrajongók is és szinte minden háztartásban folyamatosan van otthon friss virág.










Ajánlom figyelmedbe Európa virágkertjéről, Keukenhofról és a holland virágkarneválról, Bloemencorsóról szóló bejegyzéseimet is.


Tetszett a cikk? Oszd meg bátran.

Gyere és nézd meg a balkon-, és hobbi kertészkedéssel foglalkozó Balkonada blogomat is!