Képesbeszámoló: Orchidea Ünnep 2016

A Gardenexpo képes beszámolója után jöjjenek az Orchidea Ünnep fotói.

Otthoni tartásra leginkább a lepke vagy más néven pilleorchideát (Phalaenopsis)ajánlom, mert legnagyobb sikerélményre ennél a fajtánál számíthatunk. A rövid, tömör ovális levelekkel rendelkező növény hosszú szárakon hozza fürtökben csüngő lepke formájú virágait. Epifita növény, azaz természetes környzetében ligetes erdőkben, félárnyékos helyen, fán él. Hetente kétszer - háromszor egy órás alulról történő felszivatással öntözzük. Célszerűesővizet, lágyvizet vagy szénsavmentes ásványvizet használni, amibe kéthetenteorchidea tápoldatot is ajánlott tenni. A cserép talaja mindig legyen nyirkos. 

Nagyon páraigényes. Száraz levegőjű lakásban páraigényét vízzel telt tálcában vagy akváriumban tartva kell pótolni. készülékkel. Ha nem csak 1-2 orchideánk van célszerű párásító készüléket is beszerezni. Nem célszerű kaspóban tárolni, mert a gyökereknek is szükségük van fényre. Manapság már kaphatók átlátszó orchidea kaspók is, de a megfelelő pára biztosítása miatt inkább a tálcás megoldást javaslom. 

tálca aljára mosott kavicsot vagy agyag granulátumot célszerű helyezni, de egyösszetört virágcserép darabjai is kiválóak.  Néhány centi magasan öntsük fel vízzel a tálcát és erre helyezzük a cserepet. Nagyon fontos, hogy a cserép alja ne érjen be a vízbe,mert az a gyökerek rothadásához vezet. Naponkénti permezetéssel is segíthetjük a párásítást, de ezt se vigyük túlzásba, mert a leveleken megálló víz hatására rothadási folyamat indulhat el. 

A lepkeorchideát semmiképp nem szabad virágföldbe ültetni. 2-3 évente elégséges a talaját cserélni, de csak és kizárólag speciális orchidea földet szabad használni. Az orchidea földkeverék 1/3 rész tőzeg, 1/3 rész fenyőkéreg és 1/3 rész hungarocell golyócskák, ezek biztosítják a jó vízáteresztő képességet. Fontos, hogy az új cserép csak egy picivel legyen nagyobb az előzőnél, mert egyébként csak a gyökerek fejlődnek, maga a növény nem.

Tetszett a cikk? Oszd meg bátran.

Gyere és nézd meg a balkon-, és hobbi kertészkedéssel foglalkozó Balkonada blogomat is!

Megjegyzések