Orchidea kiállítás 2016 tavasz - nyerj belépőjegyet!A MAGYAR ORCHIDEA TÁRSASÁG TAVASZI KIÁLLÍTÁSA
2016. március 11-14-ig
Magyar Mezőgazdasági Múzeum, Vajdahunyadvár
A LEPKE ORCHIDEÁK

A Magyar Orchidea Társaság idén tavasszal is megrendezi nagysikerű orchidea- és bromélia kiállítását a Vajdahunyadvárban.

Az elmúlt években bemutattuk látogatóinknak az esőerdők lenyűgöző és különleges orchideáit, amelyek nálunk kevésbé ismertek. Ez alkalommal visszatérünk ahhoz az orchideához, amely a leginkább megtestesíti mindenki számára az „orchideát”, amely szinte már szobanövénynek számít, mégis sok titkot rejteget még. Amely minden alkalommal elbűvöl, amikor kinyitja virágait, amelyben soha nem lehet csalódni, és amely hónapokon keresztül virágzik. Ez a sokak által ismert és szeretett Phalaenopsis, azaz a lepke orchidea.

18. századi felfedezése óta a karrierje szinte töretlen. Első perctől kezdve a kertészek és a növény- kedvelők első számú kedvence lett. Minek köszönheti népszerűségét? Elsősorban annak, hogy könnyen nevelhető lakásban is, készségesen virágzik, és gondozása egyszerűbb, mint a legtöbb orchideáé.

A lepke orchideák keresztezése a 60-as években vett lendületet, amikor szinte naponta születtek a kertészetekben újabb és újabb színű, mintájú és nagyságú hibridek.

A Phalaenopsisok az ázsiai esőerdőkben őshonosak, Malajziától Új-Guineáig megtalálhatóak. Jelenleg 70 faját ismerjük. Első leírása 1750-ből maradt ránk, Borneo szigetén egy lepkegyűjtő fedezte fel a hatalmas, fehér virágú növényt, amelyet a szellő lengetett, és messziről úgy tűnt, mintha lepkék ülnének egy ágon. A neve is innen ered: Phalaenopsis, azaz lepke orchidea. Bár egyes példányok már a XVIII. század végén eljutottak Európába, a korabeli európai kertészetek jó része csak rajzok alapján ismerte a csodás növényt. A tengeren való több hetes szállítást a begyűjtött növények többsége nem élte túl. A lepkeorchideák nem rendelkeznek víz és tápanyag tárolására szolgáló szervvel, így hamar kiszáradtak, tönkrementek. Az első európai virágzásra 1847-ig kellett várni, ez volt a hófehér virágú Phalaenopsis aphrodité. Ennek a ténynek tudható be, hogy a Phalaenopsisok később váltak széles körben ismertté, és később kerültek be az értékes európai orchidea-gyűjteményekbe.

A különféle fejlett laboratóriumi eljárásoknak köszönhetően a 20. századra a lepkeorchidea az egyik legnépszerűbb, legkönnyebben elérhető orchideává vált. A hibridek száma több száz, és évente találkozunk még mindig újabb és újabb hibridekkel. Az elmúlt évek egyik nagy szenzációja volt a „fekete” orchidea, amelynek egészen sötét, bordó színe szinte már feketének látszik. De nagy népszerűségnek örvend az úgynevezett „vízesés” orchidea is, melynek hosszú, lefelé hajló, dúsan virágzó szárai vízeséshez hasonlatosak. De vannak fehér bordó foltos, sárga, rózsaszín, pöttyös, csíkos, nagy-, illetve kisvirágú hibridek, mindenki megtalálja az ízlésének megfelelőt közöttük. A kék orchidea létezik vagy sem kérdésre a kiállítás is egyértelmű választ ad.  Itt ne keress kék orchideát.


Sok gyönyörű példányt bemutatunk a kiállításunkon a botanikai fajok és a hibridek közül, és természetesen rengeteg tavasszal nyíló különleges és illatos egyéb orchideát is.

A kiállítás időpontja: március 11. és 14. között a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban, a Vajdahunyadvárban. A kiállításunk idén először, kivételesen négy napon keresztül várja a látogatókat, 10 és 18 óra között.

Bővebb információt a kiállításról honlapunkon találnak: www.orchdeatarsasag.hu, www.orchideakiallitas.huNyerj belépőjegyet az orchidea kiállításra!

Válaszolj az alábbi egyszerű kérdésre a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportban és nyerd meg a 5 párosbelépő egyikét!
Hányadik században kerültek be a Phalaenopsisok Európába?
a.) 17. század
b.) 18.század
c.) 20. század

A válaszokat 2016. március 6-án éjfélig várom, a sorsolásra március 7-én kerül sor.

A választ erre a linkre kattintva tudod megadni:

Játékra fel!
Tetszett a cikk? Oszd meg bátran.

Gyere és nézd meg a balkon-, és hobbi kertészkedéssel foglalkozó Balkonada blogomat is!

Megjegyzések