Kerti trendek és játék Gardenexpo jegyekért

Felkérést kaptam, hogy mondjam el, mi várható 2017-ben a kerti trendekben. Szívesen válaszoltam és osztom meg most gondolataim a többi megkérdezett szakértő véleményével együtt. 





"Természetesség, kényelem és időtállóság: ez a három szó jellemzi leginkább a kerti design alakulását. A fák alatt színes szőnyegek, kényelmes kanapé, és díszpárnák várnak. 2017-ben végre leomlik a fal a kert és a nappali között!  A téma szakértői beavatnak a legújabb trendekbe és bebizonyítják, hogy az eső és a szél nem ellenségek többé. Március 24-26. között pedig találkozunk a Budapest Arénában, a Gardenexpón!

Lakberinfo

Ahogy a lakberendezés egyéb területein, úgy a kerti bútorok esetében is a természetes anyagok divatja az uralkodó idén. Fokozatosan szorul ki a minimál stílus és helyette a természetes formákból táplálkozó design kerül előtérbe – osztja meg tapasztalatait Harsányi Gábor.

„A változatosabb bútorformákhoz geometrikus és vintage mintákkal ellátott színes párnák és takarók kerülnek. Emellett a kerti trendekben is terjednek a csináld magad darabok illetve az ipari stílusú dekor elemek, melyeket általában modern darabokkal kombinálnak.”

2017-ben érdekes újdonság, hogy kültéren is megjelennek az időtálló anyagból készült, könnyen tisztítható szőnyegek, melyekkel még egyedibbé tehetjük a kerti pihenőnket.


A természetességre törekvést hangsúlyozza Nagy Jucó blogger is, aki szerint jobban tesszük, ha egy időre elfelejtjük a beton és műanyag garnitúrákat, és inkább a  naturális anyagokat részesítjük előnyben. Ma már a kerti utak, kerítések legfőbb alkotóeleme is a kő, a kavics és a fa.

„A kiegészítők szoros szimbiózisban vannak az őket körülvevő növényzettel, nincs éles elválasztó határvonal közöttük. A növények kecsesen felfutnak a falakra, ráomlanak a kerti utakra, ezzel is kiemelve egymás szépségét és megteremtve a harmóniát.”

Ugyan előtérbe kerülnek a víztakarékos megoldások, de a természet-közeliséget hangsúlyozó modern kertben szinte kötelező elem a kerti csobogó vagy a kerti tó – jegyzi meg a blogger.


Szentesi Nikolett kültéri tértervező

Kertberendezés terén továbbra is az elmúlt évek trendjei erősödnek – kezdi a szakember. Az egyik legfontosabb irányzat az „ami bent, az kint elve”, vagyis a kertünknek, teraszunknak funkciójában, megjelenésében és kényelmében is lakásunk belső tereit kell tükröznie. Egyre fontosabb tehát, hogy a kültéri bútorok bírják a gyűrődést.

 „Alapfeltétellé vált a minőségi anyaghasználat és technológia, hiszen kint a szabadban sokkal több behatással szemben kell ellenállónak lennie bútorunknak. Fontos az időjárás-állóság, az esőztethető anyagok, a magas UV-tűrő képesség, a tartósság, és a négy évszakos üzemmód. Mindezek megvalósítása gyártónként eltérő lehet, a speciális saját fejlesztésű szivacstól, az impregnált huzaton, a vízálló bélésen át széles palettából válogathatunk.

Idén is hódít a különböző anyagok - szintetikus rattan, alumínium, rozsdamentes acél, teakfa, textilén, kültéri bőr - olykor merész kombinálása, továbbra is egyre nagyobb a hangsúly az otthonos légkört teremtő kiegészítőkön. A praktikum és a kényelem jelentősége kimagaslóA pohártartók, kis asztalkák, tárolók, újságtartók, állólámpák, világító ledes formák vagy a kávézóasztalként és étkezőasztalként is használható asztalok szó szerint mindent elérhetővé tesznek.

„A korábbi évek során népszerűvé vált földszínek közül idén a szürke a nyerő, de megjelennek az élénk árnyalatok, hivalkodó színek is” – emeli ki Szentesi Nikolett.
Ami pedig külön jó hír, hogy a hagyományos fotel kanapé párosítás mellett mindig több kertibútor-család támogatja a kreatívan felhasználható és elrendezhető moduláris elemeket.

Kertportál blog

A „Vissza a természetbe” nem csak az enteriőröknél, hanem a kertkialakítások terén is jól megfigyelhető tendencia – meséli Varga-Topor Erika okleveles kertészmérnök.

„Két éve még csak a veteményeskert volt bio, de most már egyre nagyobb igény mutatkozik a díszkertben is az önfenntartó, természetben megtalálható növénypárosításokra. A fűszernövényekkel tarkított díszkertek hihetetlenül népszerűek.”

Erika tapasztalata szerint divat lett a környezettudatosság, az esővíz felhasználása mellett sok család gondol a házi kerti komposztálóra. A kertbarátok folyamatosan keresik a különleges újdonságokat: lassan minden kertben megtalálható a természetes cukorpótló, a stevia, és így került be a vetőmagpolcra az okra, vagy épp a különleges csilipaprikák sokasága. Az elmúlt években újra divat lett az úgynevezett Magbörze, ahol mindenki kedvére válogathat a különféle házi vetőmagokból, és hobbikert tanfolyamokból sincs hiány. 

A felsoroltak alapján úgy tűnik, semmi sem lehetetlen, ha a kertről van szó. A Gardenexpón biztosan találsz ötleteket, hiszen 2017-ben is Magyarország legnagyobb kerti trend- és életmód kiállításán láthatók először az idei év kerti bútor és kültéri enteriőrjei, medence illetve kerti gép újdonságai, valamint a legfrissebb kertépítési irányzatok.  Március 24-26. között friss kültéri trendekkel és ihletet adó díjnyertes bemutatókertekkel várnak a Budapest Sportarénában.

Nyerd meg a két személyre szóló belépőjegyed! Kattints az alábbi linkre és válaszolj egy egyszerű kérdésre: